Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Έργα απορροής ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχών στην ευρύτερη λεκάνη του ρέματος Πεντέλης – Χαλανδρίου




Η απόφαση των συλλόγων μας για την αποστολή της παρούσας επιστολής είχε παρθεί προ αρκετού καιρού. Δυστυχώς, τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Δυτική Αττική ήρθαν, κατά την άποψή μας, να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα θέματα που θίγουμε με την παρούσα και τις (α) και (β)  συνημμένες σχετικές, από 10 Ιουλίου και 16 Δεκεμβρίου 2015 αντίστοιχα.

Είναι σε όλους σας  γνωστό ότι το ρέμα Πεντέλης- Χαλανδρίου (το οποίο προστατεύεται από ΠΔ με ΦΕΚ 659/Δ/1995), στραγγαλίζεται από το έργο υπογειοποίησης του στον Δήμο Χαλανδρίου στο ύψος της Λ. Κηφισίας.  Αποτέλεσμα αυτού του στραγγαλισμού ήταν πρωταρχικά η πλημμύρα του 2012 , όταν το Χαλάνδρι θρήνησε και αυτό θύματα.

Παρότι η περιοχή αστικοποιήθηκε με εντατικούς ρυθμούς, άρα οι απορροφητικές επιφάνειες μειώθηκαν και οι ποσότητες των επιφανειακών ομβρίων που πρέπει να παροχετευτούν πολλαπλασιάστηκαν, ουδέποτε έγινε ένας συνολικός σχεδιασμός ,τόσο υδραυλικός όσο και αντιπλημμυρικός, της εικαζόμενης λεκάνης απορροής του λαμβάνοντας υπόψη και το νέο τεχνικό που υπάρχει πλέον  στην συμβολή με την Αττική Οδό. 

Από τότε μέχρι σήμερα όλα τα έργα, κατασκευασμένα και σχεδιαζόμενα, είναι αποσπασματικά, με σημειακές παρεμβάσεις, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, στηριγμένες σε ασαφείς και κάθε φορά μεταβαλλόμενες παραδοχές, από κάθε φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης που συνορεύει με την περιοχή  υιοθετούμενες και από την Περιφέρεια όπως:

·      στην περιοχή του Χαλανδρίου υπήρξε μελέτη και κατασκευή έργων στην είσοδο του τεχνικού της Λ. Κηφισίας , ώστε να ανακουφιστούν οι πέριξ δρόμοι (Κόδρου) που πλημμυρίζουν σε κάθε απλά μεγάλη βροχή (δεν μιλάμε για περίοδο επαναφοράς εκατονταετίας!).  Επίσης το Χαλάνδρι είναι σε στάδιο επιλογής αναδόχου για κατασκευή δικτύου αγωγών ομβρίων στην περιοχή της Μεταμόρφωσης με «φυσικό» αποδέκτη το ρέμα.

·         στην περιοχή του Δήμου Αμαρουσίου έχει εγκριθεί η κατασκευή μερικώς δικτύου ομβρίων στις περιοχές Παράδεισος και Πολύδροσο, εξαιρουμένων όμως οδών όπου  πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον δήμο Χαλανδρίου (που δεν υπάρχει) και ενδεχομένως και της ΕΥΔΑΠ (συλλεκτήριοι αγωγοί). Και πάλι ο αποσπασματικός σχεδιασμός αναφέρει ως τελικό «φυσικό» αποδέκτη το ρέμα.

·      στην περιοχή της Πεντέλης ζητείται  η ανακατασκευή αγωγού, με διεύρυνση της διατομής του, ώστε να αποφευχθούν τοπικά φαινόμενα με  παροχέτευση στο ρέμα.

Κάθε μία από τις ανωτέρω μελέτες υπολογίζει την επιβάρυνση, που με τα προτεινόμενα από την ίδια θα προκληθεί και όχι τη συνολική. Βεβαίως και δεν θα υπήρχε αντίρρηση για  σταδιακή κατασκευή έργων ανάλογα, με τους διατιθέμενους πόρους ή για τον επιμερισμό τους σε φορείς (δήμους, περιφέρεια). Βασική προϋπόθεση όμως αποτελεί όλα αυτά να αποτελούν τμήματα ενός συνολικού σχεδιασμού που θα θέτει και τα όρια για την φέρουσα ικανότητα του ρέματος , καθώς και τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφαλή υδραυλική λειτουργία και αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών διέλευσης.

Επιπλέον τα μέτρα προστασίας πρανών είναι ανεπαρκή, καθώς υπάρχουν μη συντηρημένα σπασμένα συρματοκιβώτια και κατά περιοχές εμφανίζονται φαινόμενα υποσκαφών.

Με αυτές τις πάγιες θέσεις ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου, ο Σύλλογος Παραδείσου και ο Σύλλογος κατοίκων Πολυδρόσου  ζήτησαν  συνάντηση  με τον Αντιπεριφερειάρχη Βόρειας Αθήνας και του ζήτησαν  να πάρει, σε πρώτη φάση πρωτοβουλία για την οριοθέτηση του ρέματος σε όλο του το μήκος, ώστε τουλάχιστον να αρχίσουν να εντοπίζονται τα προβλήματα και οι περιοχές ευθύνης του κάθε φορέα. Υπήρξε καταρχήν θετικός αλλά δεν έχουμε  ενημερωθεί για κάτι δρομολογημένο μέχρι σήμερα.

Εκθέτουμε για μια ακόμη φορά  το πρόβλημα παρότι είναι τελείως άχαρο τοπικοί σύλλογοι να αναγκάζονται, να πιέζουν σε κάθε κατεύθυνση (υπεύθυνων ή ανεύθυνων) και να προσπαθούν να ωθήσουν τις αυτοδιοικητικές αρχές να συνεργαστούν (ανεπιτυχώς).  Όλοι εμείς οι ενεργοί τοπικοί σύλλογοι πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν, να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται αποσπασματικά ή ελλιπή έργα, για λόγους μόνο  πολιτικής προβολής οποιουδήποτε .    

Ευελπιστούμε στην άμεση συνεργασία όλων σας για την  εκπόνηση ενός οδικού χάρτη ενεργειών, μελετών και κατασκευής υποδομών με συνολική θεώρηση και πνεύμα ανοιχτό στις νέες αντιλήψεις, ξεκινώντας από το Πεντελικό Όρος. 

Περιμένοντας απαντήσεις  στις αιτιάσεις μας,



Με εκτίμηση
για τα ΔΣ των Συλλογών

          ΡΕΜΑΤΙΑΣ                                   ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ                            ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ




        Κέλλυ Δάνου                          Γωγώ Μπίσκου Βαρδουλάκη              Παναγιώτης Α. Πάντος
          Πρόεδρος                                          Πρόεδρος                                        Πρόεδρος




ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Προς ενέργεια :
1. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορων κ. Χρήστο Σπίρτζη 
2. Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου
3. Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Γιώργο Καραμέρο
4. Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο ΕΥΔΑΠ
5. Υπ. Υποδομών, Γενικό Δ/ντή Υδραυλικών Έργων
6. Υπ. Περιβάλλοντος, Ειδική Γραμματεία Υδάτων

Κοινοποίηση :
1. Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη
2. Δήμαρχο Πεντέλης κ. Δημήτρη Στεργίου Καψάλη                                                      
3. Δήμαρχο Χαλανδρίου κ. Σίμο Ρούσσο
4. Δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού κ. Παντελή Ξυριδάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου