Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

«Σήμερα θάπτομεν τον… Ποδονίφτην»



Αυτός θα μπορούσε να είναι και τίτλος του 6ου θέματος κατά τη χθεσινή, 14 Ιουνίου 2018, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής, όπου συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την τσιμεντοποίηση του μοναδικού εναπομείναντος τμήματος περίπου 800 μέτρων ελεύθερη κοίτης του Ποδονίφτη, που βρίσκεται στα όρια των δήμων Ν.Φιλαδελφείας -Ν. Χαλκηδόνας και του δήμου Αθηναίων.

Θλιβερή και ντροπιαστική συνεδρίαση.

Οι αντιπεριφερειάρχες της παράταξης «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου, κος Αναγνωστόπουλος (εισηγητής) και οι κυρίες Σαπουνά και Κυπριανίδου, με ελλιπή ή διαστρεβλωμένα στοιχεία και ανεπάρκεια γνώσεων, συνέθεσαν το παζλ της καταστροφής. Είδαμε εικόνες, από προγενέστερες εποχές που δεν αποτύπωναν την πραγματική εικόνα του ποταμού, παραποιημένες αναφορές των στοιχείων κινδύνων πλημμύρας, διαστρέβλωση γεγονότων ή απάλειψή τους .

Υπερασπίστηκαν μια Μελέτη, την οποία και οι δύο δήμοι, που τους αφορά άμεσα, έχουν με επιστημονικά στοιχεία αποδομήσει και καταψηφίσει ως ανεπανόρθωτη καταστροφή. Ο μεν δήμος Ν. Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας με επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε 11 Δεκεμβρίου 2017, με δημόσια διαβούλευση και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου και ο δήμος της Αθήνας, με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου Ε΄ διαμερίσματος και με συντριπτική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. 

Κι όμως στην εισήγησή του, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αναγνωστόπουλος «λησμόνησε» να αναφέρει τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δύο δήμων .

Και οι δυο δήμοι ζητούσαν από την Περιφέρεια την ανάγκη εύρεσης άλλων μεθόδων αντιπλημμυρικής προστασίας οι οποίες θα είναι με σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές και βάσει ευρωπαϊκών νομοθεσιών και Οδηγιών, οι οποίες ευρέως εφαρμόζονται πλέον σε όλο τον κόσμο χωρίς να καταστρέφουν το οικοσύστημα των ποταμών. Τι και αν χθες ο δήμαρχος Ν. Φιλαδελφείας –Ν. Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος, και η αντιδήμαρχος Πρασίνου του δήμου Αθηναίων, Ελένη Μυριβήλη, μαζί με συλλογικότητες και κατοίκους, πήραν τον λόγο και υποστήριξαν για άλλη μια φορά ότι η μελέτη που έρχεται προς ψήφιση, είναι στρεβλή και παρωχημένη, χρονολογείται δε από το 2002 και ακολουθεί άλλες από την δεκαετία του 1960, που έκλεισαν και τσιμέντωσαν τα ποτάμια της Αθήνας, με ολέθριες συνέπειες στην πορεία. Τίποτα δεν ελήφθη υπόψη! 

Η απόφαση ήταν σαφώς ειλημμένη. Έχοντας η πρώτη παράταξη στο περιφερειακό συμβούλιο το τεκμήριο της… πλειονοψηφίας μπορεί εύκολα να επικυρώνει τις αποφάσεις . Ούτε καταμέτρηση, ούτε «αγωνίες» και «ταλαιπωρίες» των περιφερειακών της συμβούλων.

Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει ακάθεκτη και επιχειρεί να επιβάλλει πεισματικά αυτή την άθλια κατάσταση «διευθετήσεων» με εγκιβωτισμούς και μπαζώματα των ρεμάτων, ξεριζώνοντας την φυσική χλωρίδα και αφανίζοντας την πανίδα τους.

Διευθετήσεις, που εξυπηρετούν τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών μέσα σ αυτά και οι οποίες μαζί με την αποψίλωση της φυσικής χλωρίδας είναι οι σημαντικότερες αιτίες για πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία υποτίθεται θέλει η καλή Περιφέρεια να αποφύγει.

Ας μην το επιτρέψουμε. Ας σώσουμε το φυσικό περιβάλλον μέσα στον ασφυκτικό κλοιό της τσιμεντούπολης που ζούμε.

Η απάντηση μας στα πανάκριβα έργα που απλώς αποδέχονται την υφιστάμενη κατάσταση των καταπατήσεων, πρέπει να είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας (χωρίς εξαιρέσεις).

Ας μη ξεχνάμε! Τα ρέματα πάντα θα διεκδικούν το χώρο τους, το χώρο που είχαν, το χώρο που πραγματικά τους αναλογεί.

Χριστίνα Φίλιππα
Πρόεδρος σωματείου «Ροή, Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων»


  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου