Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Τα χειρότερα έρχονται...;;;

Το σημείο της  Λ. Κηφισίας, που τον περασμένο Ιούλιο, τα ενισχυμένα σε ταχύτητα, από τους αγωγούς ομβρίων των Μελισσίων, Στουντίου Α΄, Νέας Λέσβου, νερά του στραγγαλισμένου ρέματος της Σαπφούς στον υπόγειο αγωγό κάτω από την λεωφόρο, πλημμύρισε είναι πλέον πασίγνωστο από την αρνητική δημοσιότητα στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ρέμα Σαπφούς και Κηφισίας
Να δούμε τι συναντούν τα νερά του ρέματος στην πορεία τους σ΄ αυτό το μικρό τμήμα, πρώτα το παλιό αμαξοστάσιο του δήμου, το κτήμα της παλιάς ΗΒΗ, τον υπόγειο αγωγό της Λ. Κηφισίας ενδεχομένως και ανεπαρκή σε διατομή και αμέσως μετά στο αριστερό πρανές ένα ημιτελές κτήριο εγκαταλελειμμένο από την εποχή του 2004.    

κτήμα πρώην ΗΒΗ, 26-07-2018 
H υδραυλική μελέτη του Ρέματος Σαπφούς η οποία αναφέρεται ως μελέτη οριοθέτησης, στο  ΦΕΚ 438 /Δ/24 Σεπ 2014, είναι θεωρητικά η φυσική οριοθέτηση που απαιτεί μεγαλύτερο πλάτος ρέματος...

φωτό από Αλέξανδρος Αργυρόπουλος, οριοθέτηση σύμφωνα με το ΦΕΚ  με σαρζανέτια πρός κέρδος χώρου...!!! 
H παρουσίαση του τμήματος στο σημείο που πλημμύρησε το ρέμα με βάση την υφιστάμενη  μελέτη με διαφάνεια πάνω στο χάρτη Google, δείχνει σαρζανέτια σε όλο το μήκος και για 250 - 300 μ. προς τα ανάντη,  ως  απαραίτητα έργα διευθέτησης  πριν από το τεχνικό έργο της Κηφισίας, που πιθανόν έχει μελετηθεί με ανεπαρκείς διατομές για τις σημερινές συνθήκες, γιατί συμφέρει να "οργανώνουμε" τα νερά να ταξιδεύουν με κατάλληλα αυξημένη  ταχύτητα. Ως γνωστό η αυξημένη ταχύτητα στα τεχνικά απαιτεί μικρότερη διατομή για την ίδια παροχή νερών...

ή με άλλα λόγια όπου δεν υπάρχει είτε δεν θέλουμε να υπάρχει, τότε με τα τεχνικά έργα οριοθετούμε "δια της βίας" το ρέμα στο πλάτος που θέλει ο μελετητής ή ο δήμος …   

Δηλαδή η φυσική οριοθέτηση του ρέματος όπου δεν μας κάνει, τόσο το χειρότερο για το ρέμα...!!!


Ερευνώντας για το ημιτελές κτήριο απέναντι στο σημείο της πλημμύρας, εντοπίσαμε το σχετικά πρόσφατο από 26-04-2018 άρθρο, με τίτλο  «"Ζωντανεύει" το κτήριο-φάντασμα της Βωβός στο Μαρούσι» του Δημήτρη Δελεβέγκου.

Τα ενδιαφέροντα σημεία που προκύπτουν από το δημοσίευμα είναι κατά την αποψή μας δύο :

1. Ο αρχικός σχεδιασμός της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) προέβλεπε την ανάπτυξη τετραώροφου κτηρίου με εμβαδόν 3.000 τ.μ., στο οικόπεδο τριών στρεμμάτων. Ωστόσο, τα σημερινά δεδομένα υποχρεώνουν την εταιρεία να περιοριστεί στην υλοποίηση ενός κτηρίου με συνολικό εμβαδόν 1.500 τ.μ., στην ολοκλήρωση, δηλαδή, της κατασκευής του ισογείου και του πρώτου ορόφου.

2. Σε δεύτερη φάση, εάν και εφόσον ολοκληρωθεί η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αμαρουσίου, δηλαδή σε διάστημα τριών ετών- πρόκειται για ιδιαίτερα χρονοβόρο διαδικασία- θα προχωρήσει η ανέγερση δύο ακόμη ορόφων για τους οποίους θα διατηρήσει δικαιώματα η ΜΒΔΤ.


Τώρα που το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ανέλαβε τη μελέτη των έργων της λεκάνης του Ποδονίφτη  και η αρμόδια  Διεύθυνση ( ΔΑΕΕ), προτείνει την μελέτη για ένταξη στο ΠΔΕ 2018  ώστε με υπουργική απόφαση να χαρακτηριστεί το έργο ως εθνικού επιπέδου, ειδικό και σημαντικό να κάνει και τις απαραίτητες επικαιροποιήσεις των υφιστάμενων μελετών ή τη συμπλήρωση με πρόσθετες απαιτούμενες για την αντιπλημμυρική προστασία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Τα αντιπλημμυρικά έργα να δίνουν περισσότερο χώρο στα ρέματα και όχι να τα περιορίζουν. Να αναβαθμίζουν τις περιοχές διέλευσης και να τις αναδεικνύουν αισθητικά και όχι να τις τσιμεντοποιούν και να τις καταστρέφουν.

Έργα συγκράτησης του νερού της βροχής σε όλο το μήκος της υδρολογικής λεκάνης, από το βουνό στις πηγές έως τις εκβολές, με αναδασώσεις, φράγματα με φυσικά υλικά μικρής κλίμακας και κόστους, παραποτάμια πάρκα ανάσας και ασφαλούς εκτόνωσης των πλημμυρικών φαινομένων, σταθεροποίηση πρανών με φυτεύσεις και υδροσπορά κλπ.

Απαλλοτριώσεις οικοπέδων, κτισμάτων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των φυσικών οριογραμμών (βάσει πλημμυρικού κύματος κι όχι υφιστάμενων κτισμάτων) του ρέματος, με αποζημίωση των δικαιούχων και απομάκρυνση οχλουσών χρήσεων.

Αύξηση των χώρων πρασίνου και άμεσα διεύρυνση των ρεμάτιων και παραρεμάτιων ζωνών.

Υδατοπερατές επιστρώσεις στους δρόμους πέριξ του ρέματος.

Έργα και μέτρα αποτροπής της ρύπανσης έτσι ώστε το ποτάμι να μπορεί να ρέει ελεύθερα και καθαρό.

2 Νοεμβρίου 1977 στο ύψος του ΥΓΕΙΑ

Διαπιστώσεις και προτάσεις διατυπώνει και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος στην ΕΡΤ 1 την Παρασκευή  7/9/2018 που μίλησε για τον Ποδονίφτη, τις παρεμβάσεις των συλλόγων, για την αντιπλημμυρική προστασία (από την ώρα 8:47 μέχρι 8:51 ή στο σημείο 2h 46 min) του video (https://webtv.ert.gr/promo/07sep2018-proti-eidisi/), διαψεύδει on air τον δημοσιογράφο που ξεκινά "ότι όλα είναι εγκεκριμένα αλλά κάπου κολλάει το θέμα",  μιλά για 50 χρόνια αποτυχίας για την επίλυση της αντιπλημμυρικής προστασίας και την ορθότητα των θέσεων των παρεμβάσεων των συλλόγων για συνολική σχεδίαση της λεκάνης του Ποδονίφτη ...!!!

Υπογραμμίζει και τονίζει  ότι  ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΔΗΜΟΣ  έχουν αποτύχει για 50  χρόνια…!!!

Όμως ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ και τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου Χαλανδρίου…!!!



Με βάση τη νομοθεσία για τα ρέματα υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Αττικής και η πολιτική της ηγεσία, που ο Δήμαρχος καλύπτει πίσω από την έγκριση προμελέτης προϋπολογισμού 1.500.000€ για την οδό Κόδρου μέχρι τη Φιλοθέη, ανάλογη περίπτωση με τον άλλο κλάδο του Ποδονίφτη δηλαδή του ρέματος Σαπφούς που η διευθέτηση του εκκρεμεί για το Μαρούσι.

Ο γνωστών οικολογικών αντιλήψεων, αρμόδιος και υπεύθυνος για τον Β. Τομέα Αθηνών Αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμέρος είναι προφανές ότι απέτυχε στη μέχρι τώρα θητεία του να επιλύσει τα αντιπλημμυρικά προβλήματα των περιοχών μας, αφού υιοθέτησε τακτική «ουδετερότητας» και δεν παρενέβη πουθενά, από επίπεδο  αντιπλημμυρικών έργων σε γειτονιές του ίδιου δήμου μέχρι τη μελέτη της λεκάνης του Ποδονίφτη,  για να συντονίσει αποσπασματικές μελέτες και έργα, άφησε όλα να εξελίσσονται κατά το δοκούν κάθε δήμου, χρησιμοποιώντας τα τελευταία μόνο για επικοινωνιακή πολιτική και τώρα «πιέζει» τον Υπουργό να σπεύσει, πάλι για επικοινωνιακούς λόγους, για να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες νέες πλημμύρες και τα καταστροφικά αποτελέσματα τους.

Η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου και ειδικότερα ο Αντιδήμαρχος Κώστας Ρώτας  ως καθ' ύλην αρμόδιος,  με εποπτεία και την ευθύνη επί των θεμάτων της Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης (Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Τμήμα Υλοποίησης Σχεδίου Πόλης, Τμήμα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών), την εποπτεία των Συνεργείων Αυτοψιών Αυθαιρέτων & Επικινδύνων Κτισμάτων, μπορούν να μας διαφωτίσουν  εάν υπάρχει σε εξέλιξη  τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αμαρουσίου, που θα επιτρέψει την ανέγερση δύο ακόμη ορόφων στο ημιτελές κτίριο της οδού Κηφισίας, στο πρανές του ρέματος Σαπφούς απέναντι από το σημείο πλημμύρας του Ιουλίου ;
   
Ευελπιστώντας ότι δεν θα έρθουν τα χειρότερα, αλλά κρατώντας μικρό καλάθι, θα θυμίσουμε ότι το νερό διεκδικεί και θυμάται τον χώρο του, αντίθετα με τη χώρα μας, στην Ευρώπη η διαχείριση των ρεμάτων συνοψίζεται στη φράση, «Δίνουμε χώρο στο νερό» και τέλος «Λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι αναγκασμένος να την ξαναζήσει»...!!!


Παναγιώτης Α. Πάντος


Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Πολυδρόσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου